14 Temmuz 2013 Pazar

Son günden bir önce

Tam tabanlarımız nasırlaşmışken dönüş yolu da gözüktü. Bir günde, belki İstanbul'da bir haftada yürüdüğümüz kadar yürüdük. Çünkü başka türlü yazdığımız etkinlikleri gerçekleştiremezdik.

Bugün Botanik Bahçesine gittik. Dünyanın çok çeşitli yerlerinden ekilen envai çeşit bitkiyi izledik. Bu kadar değişik kaktüsü hiç bir yerde görmemiştim. Münih İstanbul'un belki onda biri, ancak her şeyi var. Bizde ise kapitalistleri daha fazla zengin etmek için yapılan  yüksek katlı inşaatlar, büyükşehir belediye ve yerel belediye başkanlarının kendi icraatlarını metheden yazılar var. Sanki yarışa çıkmışlar. Yaptıklarınız zaten yapmanız gereken şeyler. Siz başta trafiğe çözüm bulun, ondan sonra kendinizi methedin diyesi geliyor insanın. 

Tabii ki gelişmiş Almanya ile kalkınmakta olan Türkiye'yi karşılaştırmak doğru değil. Ama politikacılarımız o kadar övünme merakındalar ki, insan dünyadaki başka örneklere bakmadan da edemiyor.

Her neyse, botanik bahçesinde kötü bir makarna yedik. Alman yemekleri pek de lezzetli değil. Dolaysıyla Münih'te Afgan'dan başlayarak, nerdeyse her ülkenin mutfağından örnekler bulmak mümkün. Tabii hepsi de iyi demek değil. Dolaysıyla lokanta seçerken dikkat etmeniz gerekir.  Botanik bahçesinden sonra tramvaya binerek aynı yol üzerinde bulunan Başkonsolosluğa gittik ve onun yanında kurulan Direniş çadırını ziyaret ettik. Almanlar, tek tük olsa da bu çadırlar ve oradaki pankartlarla ilgileniyorlar.

Buradan ise Bavyera krallarının kışlık sarayı olan Nyphenburg (Melekler kulesi) Schloss (Saray)'u dolaştık. Topkapı sarayının birkaç misli büyüklüğünde, bahçesi uçsuz bucaksız. En ilginç odalardan biri Ludwig I'in 36 gözdesinin portrelerinin bulunduğu "güzeller odası" idi. Saray biraz bakımsız kalmış. Anlaşılan Bavyera Devleti cimri. Kendi geçmişleri için para harcamamışlar. Bu ve diğer sarayları dolaşırken Osmanlı sultanlarının pek de yaşamayı bilmedikleri tesiri kalıyor. Bu kadar ülkeleri ele geçirmiş olmasına rağmen Osmanlı gerek mimari, gerek kurumlar ve gerekse yaşam tarzı konularında hiç bir ders almamış. Bu fazla gururlu olmalarından kaynaklanabilir. Osmanlı batıya elçi yollamaya bile gerek görmemiş, uzun asırlar. Bugün ise batının iyi örneklerini benimsemekte hayli beceriksiz. Bundan önce de ifade ettiğim gibi Türklerin ekserisi Almanya'ya uyum sağlamayı düşünmüyorlar. Bu Türklerin çoğu İstanbul'u bile görmeden buraya gelip yerleşenler.

Botanik bahçesi ve Nyphenburg sarayı gezisi tabanlarımızı şişirdi. Bir yerde bolca kahve içerek dinlendik, otele döndük ve bir buçuk saat sızmışız. İnternetten bir İtalyan lokantası bulduk. İnternetin ne kadar yanıltıcı olduğuna bir kere daha şahit oldum. Lokanta çok havalı idi, elimize birer iPad tutuşturdular. Siparişlerimiz buradan yaptık. Çorba ve salatası iyi idi. Çay acı çıktı. Benim gibi boğazına düşkün biri, getirilen pizzanın yarısını yiyemedim. Çıkarken şikayet edince, kız güldü (retard). Ben komik değil dedim, ya anlamadı veya şikayet duymak istemiyorlardı.

Bu sabah resepsiyonda Türkçe Posta adlı bir gazete bulduk. Gazete bütün Avrupa'da 575 bin sattığını  iddia ediyor. Anlaşılan hükümet yanlısı, bedava dağıtılan aylık bir gazete. İlk sayfasında Başbakanı metheden ve onu destekleyen mitingi haber yapmış. Bu gazeteyi basmak ve bedava dağıtmak için değirmenin suyu nereden geliyor, anlayamadım. Anlaşılan yurtdışındaki hükümet aleyhtarı gösteriler, bazı çevreleri çok rahatsız etmiş ve  Avrupa gibi bir yerde dahi gerçekleri yansıtmayan bir habercilik tercih edilmiş. Neyse, biz böyle şeylere Türkiye'den alışık olduğumuz için Posta'nın yayın politikasını yadırgamadık.

Nadir

Müzeli cumartesi (2)

Mısır sanatı müzesinin bulunduğu caddeyi dik kesen Barer strasse üzerinde ardarda üç resim müzesi mevcut. İlki "Alte" yani eski (sanırım 10-16. yüzyıllardan kalma eserler sergileniyor), ikincisi "Neue" yani yeni (burada 19-20. yüzyıl tabloları var) ve üçüncüsü "Moderne" yani çağdaş sanat eserlerine ayrılmış. Her üçüne dair resmi bilgiler burada.

Vaktimiz sınırlı olduğu için bir tanesi seçmek durumundaydık. İkimizin de hoşuna gidebilecek eserlerin "Neue Pinakotek"te olduğuna, geceden yaptığımız internet eşelenmesi sonunda karar verdik.

Hepsi pek mühim sanat eserleri ama (kişisel hayranlığım ve tutkum nedeniyle) orijinal Van Gogh tabloları gördüm ve sevinçten delirmedim ya, aferin bana. Canım Van Gogh!

Buyrun, gezelim efendim:




Venüs



Napoleon Bonaparte



Almanya ve İtalya (Freidrich Overbeck - 1828)


Apollo ve perileri (H.M. von Hess - 1826)


Bertel Thorvaldsen portresi (H.M. von Hess -  1823)




1800'lerin başında İtalyan şehirleri


1822'de Milano (Giovanni Miglaria)


1800'lerde Yunanistan (Carl Rottmann)



Arkada Bavyera kralı Ludwig


Sarıklı, fesliler...



Paul Klee - 1920


Waldmüller - 1840


 Vernet - 1828 (sanırım Almanya'da bir şehir)


Decamps - 1839 (tablonun ismi: Türk sancaktar)


Daumier - 1850






Münih'in simgesi İsar nehrinin 1901'deki hali. Bugün çevresi yemyeşil ormanlarla kaplı. Ressam, Joseph Wenglein.


İmparator I. Kaiser Wilhelm, Berlin katedralinde ölüm döşeğinde.(A. Kampf, 1888)




Bismarck


Bavyera veiaht prensi Luitpold. (Hildebrandt - 1903/4)



Max Ernst - 1937





Duvara yaslandım diye Arap görevli vıdıvıdı etti. İngilizce konuşabilse, anlaşacaktık. Sonradan sevgili Ferit Agi izah etti: meğer duvarlarda, ağırlık değişimiyle harekete geçen alarm varmış. eh, mantıklı.


Auguste Renoir - 1880



Edgar Degas - 1895


Pablo Picasso - 1903


Pablo Picasso - 1905


Edgar Degas - 1869


Veeeee Vincent van Gogh - 1888


evet, fazla sevinince şapşallaşıyorum biraz. 



yine van Gogh



Paul Gauguin - 1896


van Gogh'lar arasında bahtiyarım


Eduard Manet




Auguste Rodin - 1876


Max Beckmann - 1934




Henri Matisse - 1910


Rodin - 1880/82


Lehmbruck - 1915/16


Hodler - 1892


Beril